SANPROBI SUPER FORMULA 40 kapsułek
przywraca naturalną florę bakteryjną w okresie biegunek i antybiotykoterapii
wysyłka: w ciągu 2 dni koszt wysyłki: od 9 zł, darmowa wysyłka od 300 zł, szczegóły >> konsultacja farmaceuty oraz możliwość zamówień tel. 500 125-155 pn-pt 8-19:00producent / dystrybutor:
typ produktu:
suplement diety
postać:
kapsułki
dla kogo:
dorośli, seniorzy, dzieci 3-5 roku, dzieci pow. 5 roku, dzieci pow. 13 roku
Opis:
Sanprobi Super Formula przywraca naturalną florę bakteryjną w okresie biegunek i antybiotykoterapii.
Działanie i zastosowanie:
Sanprobi Super Formula to wieloskładnikowy preparat, który zawiera unikalną kompozycję siedmiu żywych szczepów bakterii probiotycznych oraz dwa prebiotyki. Probiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula:
Mikroflora jelitowa wraz z błoną śluzową i jelitowym układem immunologicznym stanowi naturalny system obronny przewodu pokarmowego. Mechanizmy regulacyjne zachodzące z udziałem flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym przebiegają na trzech poziomach, które wymieniono poniżej
Poziom 1 – MIKROFLORA JELITOWA
Szczepy bakterii probiotycznych i prebiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula działając w świetle przewodu pokarmowego zachowują skład
i wspierają funkcję mikroflory jelitowej.
Poziom 2 – NABŁONEK JELITOWY
Bakterie probiotyczne wchodzące w skład Sanprobi Super Formula wchodzą w rożne interakcje z komórkami nabłonka jelitowego:
w przewodzie pokarmowym, który m.in. ułatwia neutralizację oraz usuwanie toksyn.
Poziom 3 – UKŁAD IMMUNOLOGICZNY
Szczepy bakterii probiotycznych wchodzą w interakcje oraz zwiększają wytwarzanie substancji, które są rozpoznawane przez komórki układu immunologicznego. W przewodzie pokarmowym probiotyki zawarte
w Sanprobi Super Formula:
Bifidobacterium lactis W51 (NIZO 3680) i W52 (NIZO 3882)
Szczepy bakterii probiotycznych Bifidobacterium lactis W51 i W52 zasiedlają błonę śluzową końcowego odcinka jelita krętego i jelita grubego, wspierając pracę przewodu pokarmowego i system obronny jelit. Zachowują organizm przed inwazją bakterii chorobotwórczych, utrzymują wytwarzanie witamin z grupy B oraz witaminy K. Wykazano także ich zdolność do wspierania wydzielania przeciwzapalnej interleukiny 10.
W przewodzie pokarmowym bifidobakterie wspierają komórki sygnetowate (tzw. Goblet Cells) w wydzielaniu mucyny, która wchodzi w skład ochronnej warstwy śluzu. Ponadto podtrzymują korzystną czynność układu immunologicznego. Korzystne działanie szczepów W51 i W52 związane jest przede wszystkim ze wspieraniem systemu obronnego i bariery jelitowej, insulinowrażliwości oraz gospodarki cukrowej organizmu. Obecność bifidobakterii w przewodzie pokarmowym podtrzymuje bogate zróżnicowanie mikroflory jelitowej oraz prawidłowe pozyskiwanie energii
z pożywienia. Bakterie probiotyczne z rodzaju bifidobaketrii utrzymują także motorykę przewodu pokarmowego i zachowują prawidłowy rytm wypróżnień.
Lactobacillus acidophilus W22 (NIZO 3674)
Bakterie te należą do rodzaju pałeczek kwasu mlekowego i dominują
w przewodzie pokarmowym człowieka. Zachowują eubiozę przewodu pokarmopwego bez bakterii chorobotwórczych oraz patogennych grzybów i drożdżaków z gatunku Candida albicans. Ponadto wykazano wsperanie przez szczep W22 syntezy czynników transkrypcyjnych Foxp3 w limfocytach regulujących (Treg), odpowiedzialnych m.in. za utrzymanie pracy układu immunologicznego i immunotolerancjię. Ponadto Lactobacillus acidophilus W22 wspiera wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych w komórkach odpornościowych krwi obwodowej. Suplementacja pałeczek kwasu mlekowego z gatunku acidophilus podtrzymuje insulinowrazliwość
i wspiera wykorzystanie insuliny przez tkanki i narządy. Lactobacillus acidophilus jest naturalnym składnikiem prawidłowej mikroflory jelitowej
i podtrzymuje także regulacjię gospodarki lipidowej.
Lactobacillus casei W20 (NIZO 3672)
Szczep ten występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym i wytwarza różne bakteriocyny wspierające eubiozę. Zachowuje odpowiednie pH na powierzchni błon śluzowych. Ponadto utrzymuje połączenia międzykomórkowe nabłonka jelitowego i barierę jelitową.
Lactobacillus plantarum W21 (NIZO 3673)
Bakterie te odgrywają główną rolę w utrzymaniu procesów metabolicznych oraz wspierają prawidłową fermentację i rozkład węglowodanów
w pożywieniu. Działanie tego szczepu w przewodzie pokarmowym jest związane z utrzymaniem syntezy naturalnych białek odpornościowych przez komórki Panetha nabłonka jelitowego. Lactobacillus plantarum wspiera wytwarzanie białek okludyny i zonuliny, wchodzących w skład połączeń uszczelniających tzw. kanały przezbłonowe „tight junctions”.
W przewodzie pokarmowym wspiera barierę jelitową przed endotoksemią
i konkuruje o miejsca przylegania do nabłonka jelitowego z Gram ujemnymi Escherichia coli oraz Salmonella enteritidis. Lactobacillus plantarum wspiera także uczucie sytości.
Lactobacillus salivarius W24 (NIZO 3675)
Bakterie probiotyczne Lactobacillus salivarius, kolonizują nabłonek jelita cienkiego i wytwarzają naturalną laktazę. Enzym te bierze udział w trawieniu laktozy. Niedobór laktazy występuje często u małych dzieci i osób starszych i jest odpowiedzialny za dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (takie jak bóle brzucha i wzdęcia) po spożyciu produktów mlecznych. Szczep ten jest naturalnie oporny na działanie soli kwasów żółciowych. Lactobacillus salivarius W24 utrzymuje pH w jamie ustnej
i pozostałych częściach przewodu pokarmowego oraz zachowuje odpowiednie środowisko dla wzrostu prawidłowej, bogato zróżnicowanej mikroflory jelitowej.
Lactococcus lactis W19 (NIZO 3671)
Szczep bakterii probiotycznych o silnych właściwościach immunomodulujących. Utrzymuje produkcję cytokin w komórkach układu immunologicznego. Lactococcus lactis wytwarza naturalny antybiotyk - nizynę – bakteriocynę całkowicie nieszkodliwą dla ludzkiego organizmu, natomiast silnie bakteriobójczą w stosunku do bakterii patogennych. Bezpieczeństwo stosowania Lactococcus lactits W19 wykazano m. in.
w randomizowanych badaniach przeprowadzonych u niemowlaków i dzieci starszych oraz kobiet ciężarnych.
Wszystkie zawarte w Sanprobi Super Formula szczepy bakterii probiotycznych są uznane za bezpieczne przez European Food and Safety Authority i posiadają status GRAS (Generally Recognized As Safe) przyznawany przez amerykańską Food and Drug Administration.
Prebiotyki:
Fruktooligosacharydy (FOS) + Inulina
Prebiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula stanowią źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego oraz bakterii probiotycznych przewodu pokarmowego. Ich obecność w przewodzie pokarmowym wspiera wydzielanie krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), cytokin przeciwzapalnych w kępkach Peyera oraz białek podobnych do glukagonu GLP-1 i GLP-2. Białka GLP biorą udział w regulacji gospodarki tłuszczowej
i cukrowej organizmu oraz uwrażliwiają tkanki na działanie insuliny, przeciwdziałając insulinooporności. Ponadto GLP-2 pobudza produkcję białek (zonuliny-1 i okludyny) uszczelniających barierę jelitową. Dodatkowo FOS i prebiotyki wspierają wytwarzanie ochronnej mucyny, która zapewnia prawidłową utylizację oraz usuwanie z organizmu toksyn pochodzenia komórkowego i bakteryjnego. Prawidłowe wydzielanie tych białek jest niezbędne dla prawidłowej regulacji tkanki tłuszczowej. Prebiotyki poza tym wspierają wydzielanie hormonów sytości i zachowują prawidłowe łaknienie.
Skład:
Skład ilościowy - całkowita liczba jednostek tworzących kolonie bakterii (CFU) występuje w stężeniu ≥ 1x109/g. 1 kapsułka zawiera ≥ 200 mln CFU.
Wszystkie zawarte w Sanprobi Super Formula szczepy probiotyczne posiadają szczegółową charakterystykę molekularną i zarejestrowane są
w kolekcji kultur probiotycznych NIZO. Dzięki unikalnej kompozycji
i najnowocześniejszej technologii wytwarzania, Sanprobi Super Formula zachowuje deklarowaną na opakowaniu liczbę oraz żywotność bakterii pro biotycznych przez cały okres przydatności do spożycia, a preparat może być przechowywany w temperaturze pokojowej. Bakterie probiotyczne zawarte w Sanprobi Super Formula są odporne na działanie kwasu solnego i soli kwasów żółciowych. Szczepy bakterii probiotycznych w Sanprobi Super Formula nie posiadają plazmidow antybiotykooporności i są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Skład ilościowy substancji aktywnych w porcji maksymalnej zalecanej do spożycia w ciągu dnia:
Substancja aktywna - Dorośli - Dzieci
Dawka szczepów probiotycznych zawarta w kapsułce Sanprobi Super Formula jest optymalna dla ich wzrostu, przeżycia i funkcji. Bifidobakterie
i pałeczki kwasu mlekowego działają optymalnie w stężeniach 108 i 109 CFU/g (52). Szczepy bakterii probiotycznych w Sanprobi Super Formula są bardzo aktywne metabolicznie. Zalecane dawkowanie preparatu to:
Zawartość opakowania:
1 opakowanie zawiera 40 kapsułek.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w temperaturze pokojowej, chroniąc od światła i wilgoci.
Sanprobi Super Formula przywraca naturalną florę bakteryjną w okresie biegunek i antybiotykoterapii.
Działanie i zastosowanie:
Sanprobi Super Formula to wieloskładnikowy preparat, który zawiera unikalną kompozycję siedmiu żywych szczepów bakterii probiotycznych oraz dwa prebiotyki. Probiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula:
- wspierają i podtrzymują mikroflorę jelitową
- zachowują szczelność bariery jelitowej
- wspierają odpowiedź immunologiczną
Mikroflora jelitowa wraz z błoną śluzową i jelitowym układem immunologicznym stanowi naturalny system obronny przewodu pokarmowego. Mechanizmy regulacyjne zachodzące z udziałem flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym przebiegają na trzech poziomach, które wymieniono poniżej
Poziom 1 – MIKROFLORA JELITOWA
Szczepy bakterii probiotycznych i prebiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula działając w świetle przewodu pokarmowego zachowują skład
i wspierają funkcję mikroflory jelitowej.
Poziom 2 – NABŁONEK JELITOWY
Bakterie probiotyczne wchodzące w skład Sanprobi Super Formula wchodzą w rożne interakcje z komórkami nabłonka jelitowego:
- wykazują silną adhezję do nabłonka jelitowego
- kolonizują błonę śluzową jelita cienkiego i grubego
- utrzymują i wspierają strukturę oraz funkcję bariery jelitowej, m.in. poprzez stymulację syntezy białek tworzących tzw. połączenia przezbłonowe „tight junctions”. Utrzymują i wspierają strukturę oraz funkcję bariery jelitowej, m.in. poprzez stymulację syntezy białek tworzących tzw. połączenia przezbłonowe „tight junctions”
- wspierają syntezę immunoglobulin odpornościowych (m.in. IgA) na powierzchni nabłonka jelitowego
w przewodzie pokarmowym, który m.in. ułatwia neutralizację oraz usuwanie toksyn.
Poziom 3 – UKŁAD IMMUNOLOGICZNY
Szczepy bakterii probiotycznych wchodzą w interakcje oraz zwiększają wytwarzanie substancji, które są rozpoznawane przez komórki układu immunologicznego. W przewodzie pokarmowym probiotyki zawarte
w Sanprobi Super Formula:
- wspierają układ odpornościowy
- podtrzymują wytwarzanie białek i cytokin o działaniu przeciwzapalnym
- wspierają syntezę immunoglobulin odpornościowych i zachowują odporność wrodzoną i nabytą organizmu
Bifidobacterium lactis W51 (NIZO 3680) i W52 (NIZO 3882)
Szczepy bakterii probiotycznych Bifidobacterium lactis W51 i W52 zasiedlają błonę śluzową końcowego odcinka jelita krętego i jelita grubego, wspierając pracę przewodu pokarmowego i system obronny jelit. Zachowują organizm przed inwazją bakterii chorobotwórczych, utrzymują wytwarzanie witamin z grupy B oraz witaminy K. Wykazano także ich zdolność do wspierania wydzielania przeciwzapalnej interleukiny 10.
W przewodzie pokarmowym bifidobakterie wspierają komórki sygnetowate (tzw. Goblet Cells) w wydzielaniu mucyny, która wchodzi w skład ochronnej warstwy śluzu. Ponadto podtrzymują korzystną czynność układu immunologicznego. Korzystne działanie szczepów W51 i W52 związane jest przede wszystkim ze wspieraniem systemu obronnego i bariery jelitowej, insulinowrażliwości oraz gospodarki cukrowej organizmu. Obecność bifidobakterii w przewodzie pokarmowym podtrzymuje bogate zróżnicowanie mikroflory jelitowej oraz prawidłowe pozyskiwanie energii
z pożywienia. Bakterie probiotyczne z rodzaju bifidobaketrii utrzymują także motorykę przewodu pokarmowego i zachowują prawidłowy rytm wypróżnień.
Lactobacillus acidophilus W22 (NIZO 3674)
Bakterie te należą do rodzaju pałeczek kwasu mlekowego i dominują
w przewodzie pokarmowym człowieka. Zachowują eubiozę przewodu pokarmopwego bez bakterii chorobotwórczych oraz patogennych grzybów i drożdżaków z gatunku Candida albicans. Ponadto wykazano wsperanie przez szczep W22 syntezy czynników transkrypcyjnych Foxp3 w limfocytach regulujących (Treg), odpowiedzialnych m.in. za utrzymanie pracy układu immunologicznego i immunotolerancjię. Ponadto Lactobacillus acidophilus W22 wspiera wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych w komórkach odpornościowych krwi obwodowej. Suplementacja pałeczek kwasu mlekowego z gatunku acidophilus podtrzymuje insulinowrazliwość
i wspiera wykorzystanie insuliny przez tkanki i narządy. Lactobacillus acidophilus jest naturalnym składnikiem prawidłowej mikroflory jelitowej
i podtrzymuje także regulacjię gospodarki lipidowej.
Lactobacillus casei W20 (NIZO 3672)
Szczep ten występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym i wytwarza różne bakteriocyny wspierające eubiozę. Zachowuje odpowiednie pH na powierzchni błon śluzowych. Ponadto utrzymuje połączenia międzykomórkowe nabłonka jelitowego i barierę jelitową.
Lactobacillus plantarum W21 (NIZO 3673)
Bakterie te odgrywają główną rolę w utrzymaniu procesów metabolicznych oraz wspierają prawidłową fermentację i rozkład węglowodanów
w pożywieniu. Działanie tego szczepu w przewodzie pokarmowym jest związane z utrzymaniem syntezy naturalnych białek odpornościowych przez komórki Panetha nabłonka jelitowego. Lactobacillus plantarum wspiera wytwarzanie białek okludyny i zonuliny, wchodzących w skład połączeń uszczelniających tzw. kanały przezbłonowe „tight junctions”.
W przewodzie pokarmowym wspiera barierę jelitową przed endotoksemią
i konkuruje o miejsca przylegania do nabłonka jelitowego z Gram ujemnymi Escherichia coli oraz Salmonella enteritidis. Lactobacillus plantarum wspiera także uczucie sytości.
Lactobacillus salivarius W24 (NIZO 3675)
Bakterie probiotyczne Lactobacillus salivarius, kolonizują nabłonek jelita cienkiego i wytwarzają naturalną laktazę. Enzym te bierze udział w trawieniu laktozy. Niedobór laktazy występuje często u małych dzieci i osób starszych i jest odpowiedzialny za dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (takie jak bóle brzucha i wzdęcia) po spożyciu produktów mlecznych. Szczep ten jest naturalnie oporny na działanie soli kwasów żółciowych. Lactobacillus salivarius W24 utrzymuje pH w jamie ustnej
i pozostałych częściach przewodu pokarmowego oraz zachowuje odpowiednie środowisko dla wzrostu prawidłowej, bogato zróżnicowanej mikroflory jelitowej.
Lactococcus lactis W19 (NIZO 3671)
Szczep bakterii probiotycznych o silnych właściwościach immunomodulujących. Utrzymuje produkcję cytokin w komórkach układu immunologicznego. Lactococcus lactis wytwarza naturalny antybiotyk - nizynę – bakteriocynę całkowicie nieszkodliwą dla ludzkiego organizmu, natomiast silnie bakteriobójczą w stosunku do bakterii patogennych. Bezpieczeństwo stosowania Lactococcus lactits W19 wykazano m. in.
w randomizowanych badaniach przeprowadzonych u niemowlaków i dzieci starszych oraz kobiet ciężarnych.
Wszystkie zawarte w Sanprobi Super Formula szczepy bakterii probiotycznych są uznane za bezpieczne przez European Food and Safety Authority i posiadają status GRAS (Generally Recognized As Safe) przyznawany przez amerykańską Food and Drug Administration.
Prebiotyki:
Fruktooligosacharydy (FOS) + Inulina
Prebiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula stanowią źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego oraz bakterii probiotycznych przewodu pokarmowego. Ich obecność w przewodzie pokarmowym wspiera wydzielanie krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), cytokin przeciwzapalnych w kępkach Peyera oraz białek podobnych do glukagonu GLP-1 i GLP-2. Białka GLP biorą udział w regulacji gospodarki tłuszczowej
i cukrowej organizmu oraz uwrażliwiają tkanki na działanie insuliny, przeciwdziałając insulinooporności. Ponadto GLP-2 pobudza produkcję białek (zonuliny-1 i okludyny) uszczelniających barierę jelitową. Dodatkowo FOS i prebiotyki wspierają wytwarzanie ochronnej mucyny, która zapewnia prawidłową utylizację oraz usuwanie z organizmu toksyn pochodzenia komórkowego i bakteryjnego. Prawidłowe wydzielanie tych białek jest niezbędne dla prawidłowej regulacji tkanki tłuszczowej. Prebiotyki poza tym wspierają wydzielanie hormonów sytości i zachowują prawidłowe łaknienie.
Skład:
Skład ilościowy - całkowita liczba jednostek tworzących kolonie bakterii (CFU) występuje w stężeniu ≥ 1x109/g. 1 kapsułka zawiera ≥ 200 mln CFU.
Wszystkie zawarte w Sanprobi Super Formula szczepy probiotyczne posiadają szczegółową charakterystykę molekularną i zarejestrowane są
w kolekcji kultur probiotycznych NIZO. Dzięki unikalnej kompozycji
i najnowocześniejszej technologii wytwarzania, Sanprobi Super Formula zachowuje deklarowaną na opakowaniu liczbę oraz żywotność bakterii pro biotycznych przez cały okres przydatności do spożycia, a preparat może być przechowywany w temperaturze pokojowej. Bakterie probiotyczne zawarte w Sanprobi Super Formula są odporne na działanie kwasu solnego i soli kwasów żółciowych. Szczepy bakterii probiotycznych w Sanprobi Super Formula nie posiadają plazmidow antybiotykooporności i są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Skład ilościowy substancji aktywnych w porcji maksymalnej zalecanej do spożycia w ciągu dnia:
Substancja aktywna - Dorośli - Dzieci
- Inulina - 110,4 mg - 55,2 mg
- Fruktooligosacharydy - 9,6 mg - 4,8 mg
- Bifidobacterium lactis - ≥2,8 x 108 CFU - ≥1,4 x 108 CFU
- Lactobacillus acidophilus - ≥1,2 x 108 CFU - ≥0,6 x 108 CFU
- Lactobacillus plantarum - ≥1,1 x 108 CFU - ≥0,6 x 108 CFU
- Lactococcus lactis - ≥1,1 x 108 CFU - ≥0,6 x 108 CFU
- Lactobacillus casei - ≥0,9 x 108 CFU - ≥0,4 x 108 CFU
- Lactobacillus salivarius - ≥0,9 x 108 CFU - ≥0,4 x 108 CFU
Dawka szczepów probiotycznych zawarta w kapsułce Sanprobi Super Formula jest optymalna dla ich wzrostu, przeżycia i funkcji. Bifidobakterie
i pałeczki kwasu mlekowego działają optymalnie w stężeniach 108 i 109 CFU/g (52). Szczepy bakterii probiotycznych w Sanprobi Super Formula są bardzo aktywne metabolicznie. Zalecane dawkowanie preparatu to:
- 2–4 kapsułki na dobę dla dzieci i dorosłych powyżej 12 roku życia
- 1–2 kapsułki na dobę dla dzieci od 3 do 12 roku życia
Zawartość opakowania:
1 opakowanie zawiera 40 kapsułek.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w temperaturze pokojowej, chroniąc od światła i wilgoci.
średnia ocena:
4.92
oceń
trwa wysyłanie opinii...
POLECANE
OSTATNIO PRZEGLĄDANE
WYSYŁKAod 9 zł
SZYBKAWYSYŁKA
7 FORMPŁATNOŚCI
4.000PRODUKTÓW