poprawiamy jakość życia Zgodnie z prawem
Polska sprawdź legalność naszej apteki w rejestrze aptek
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  cena ilość wartość rabat
dostawa od 9 zł, do darmowej brakuje 300 zł
do zapłaty 0 zł

witamina c

(46 produktów)

Witamina C w aptece internetowej

Witamina C inaczej określana kwasem askorbionowym to ulubiona witamina dzieci – ma delikatnie kwaśny smak, i żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie zatem podają ją dzieciom na niewielkie przeziębienie, sami łykając ją prewencyjnie. Czym naprawdę jest witamina C?
Witamina C – właściwości
Witamina C (kwas askorbinowy) to nie jedynie najbardziej popularna witamina, lecz również bardzo niezbędna do normalnego działania organizmu. Poprawia transport składników pomiędzy komórkami, jest także potrzebnym składnikiem mechanizmu tworzenia tkanki łącznej. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu między innymi pod wpływem witaminy C, szybciej leczą się rany oraz zanikają sińce, łatwiej zrastają się złamania, oraz krwotoki są zdecydowanie mniej obfite. Ponadto, witamina C wspiera układ immunologiczny oraz układ krążenia. Wielokrotnie jest także stosowana do produkcji kosmetyków, ze względu na hamowanie mechanizmów starzenia się skóry.
W czym jest najwięcej witaminy C?
Najdoskonalsze źródło witaminy C to owoce, warzywa i zioła. Kwas askorbinowy znajduje się także w mięsie, nabiale oraz orzechach. Niewątpliwie najwięcej witaminy C występuje w owocach dzikiej róży, ponieważ 100 gramów produktu zawiera od 250 do 800 mg kwasu askorbinowego, co stanowi kilka- a chociażby kilkanaście razy powieloną średnią codzienną dawkę owej substancji dla dorosłego człowieka.
Źródła witaminy C
Witamina C jest podatna na słońce oraz wysoką temperaturę. Podczas parzenia lub gotowania może ona ulegać rozpadowi, więc najwięcej kwasu askorbinowego będą miały surowe owoce oraz warzywa. Owoce z witaminą C - Pośród owoców najwięcej kwasu askorbinowego zawierają: czarna porzeczka, kiwi, truskawki, cytryny, pomarańcze oraz grejpfruty. Witamina znajduje się także w: agreście, malinach, gruszkach, jabłkach, czerwonej porzeczce, bananach i śliwkach.
Warzywne produkty z witaminą C
Najcenniejszym źródłem witaminy C pośród warzyw są: papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły oraz kalarepa. Związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych występuje także w takich artykułach, jak: kapusta (szczególnie kiszona), szpinak, fasolka szparagowa, cykoria, rzodkiewka, kalafior, buraki, sałata, marchew, pomidory.
Zioła
Pośród ziół najwięcej witaminy C zawiera w sobie rokitnik zwyczajny, ziele pokrzywy, chiński cytrynowiec i liście lebiodki pospolitej. Z ziół można robić ogrzewające napary, jakie zwiększają wytrzymałość oraz zapobiegają rozwojowi przeziębienia oraz grypy. Środki można zakupić w każdej aptece zarówno w postaci suszu do parzenia, jak również pastylek oraz tabletek.
Naturalna witamina C – acerola
Acerola C to naturalna witamina C o długim działaniu, gdyż uwalnia się sukcesywnie przez 12 godzin. Produkt zawiera 30 razy więcej kwasu askorbinowego, aniżeli, np. cytryna lub grejpfrut. Jedna tabletka aceroli (prasowana specjalistyczną macierzą celulozową) zawiera 100 mg czystej witaminy C. Dostarczanie kwasu askorbinowego do organizmu jest niezwykle istotne. Deficyty owej witaminy doprowadzają do, np.: osłabienia oraz przemęczenia, kłopotów z koncentracją, utraty apetytu, podatności na choroby, obniżonej sprawności ruchowej, i chociażby problemów ze snem.
Witamina C na przeziębienie
Witamina C jest szczególnie popularna jako środek na przeziębienie oraz z tego względu przeważnie znajduje się w domowych apteczkach. Jednakże w 2007 roku okazało się, iż witamina C nie pomaga w walce z chorobą. Kwas askorbinowy nie oddziałuje na długość trwania ani na przebieg przeziębienia. Tymczasem witamina C w celach ochronnych w czasie jesienno-zimowym zapewnia dobre rezultaty. Wtedy przeziębienie trwa krócej o 8% u dorosłych oraz o 14% u dzieci. Sportowcy systematycznie stosujący suplementy chorują 50% rzadziej. Z badań wynika, iż spożywanie witaminy C może uchronić przed zachorowaniem i również zminimalizować okres trwania choroby. Kwas askorbinowy spożywany dopiero w trakcie przeziębienia nie pomoże uporać się z chorobami.
Witamina C dla dzieci
Witamina C dla dzieci winna być dostarczana w diecie. Jeśli tymczasem ilość kwasu askorbinowego jest niewystarczająca, wtedy niezbędna jest suplementacja środkami z apteki.
WYSYŁKAod 9 zł
SZYBKAWYSYŁKA
7 FORMPŁATNOŚCI
4.000PRODUKTÓW